2010 m. vasario 6 d., šeštadienis

Nėriniuotosios...

Jau daugiau kaip du mėnesius mes, Vilniaus moterys, galime jaustis išskirtinės ir lepinamos: Vilniaus Dailės muziejuje veikia Viktorijos laikų rūbų ir aksesuarų paroda. Gera būti čia, arti klostelių, raukinių, nėrinių, pūstų rankovių, žemę šluojančių šleifų. Įsijausti į to laikotarpio dvasią, rūbų klostėse slypinčias paslaptis. Aukštyn sukelti plaukai, atlošti pečiai, akys virš vėduoklės, plonytė talija. Manieringi kavalieriai. Valsai. Ir suknios, suknios... Ech, su savo džinsais čia jaučiuosi tokia nerangi ir nemoteriška...
Bet tegul prabyla suknios. Ir jų aprašymai, kurie "kalba" kaip pats Aleksandras Vasiljevas: žodžiai liete liejasi pusiau eilėmis, lydimi laisvų mostų ir aristokratiško subtilumo.

Pirmoji "dama": prabanga ir nepriekaištingas skonis.






Specialūs lapeliai eilėraščiams (kairėje). Dešinėje - vėduoklė, apyrankė su kamėja ir užrašų knygelės, į kurias damos pieštuku įrašydavo kavalierių vardus, kuriam koks šokis pažadėtas. Tos "knygeles" padarytos iš dramblio kaulo plokštelių, vakaro metu damos jas mūvėdavo ant piršto. Nerealu!




















Nėrinių apykakle puošta kasdienė škotiškos vilnos suknia su gigot (žigo) fasono rankovėmis. Gagato (juodojo gintaro) segė.



















Dėvima ant krinolino ruožuoto batisto vasarinė suknia su Briuselio nėrinių šaliu (Prancūzija, 1860 m.).
 


  

Išeiginė gėlėto kašmyro suknelė. Audiniui marginti naudoti trisdešimties spalvų dažai. Austa Prancūzijoje, siūta Maskvoje, 1866 m.
 

Vąšeliu nerta skūpaus vyro piniginė. Tokios piniginės anais laikais buvo "fasonas", nes tai įrodė, kad vyras rimtas, o ne koks išlaidautojas ir lėbautojas.
Kairėje: vilnonė raudona įvairiaspalvių dryželių suknelė su šilkinio aksomo bolero. Garibaldi stiliaus biserio ir stiklo karoliukų apdaila (Italija, 1860 m.). Balmoral stiliaus išeiginė šilkinės taftos suknelė su briaunoto metalo diržu (Anglija, 1862 m.). Dešinėje: dėvima ant krinolino žalio muaro antique išeiginė suknelė, papuošta šilkiniais kutais. Škotiško rašto šilkinis rankų darbo nėrinių šalis (juosmuo 52 cm, Anglija 1867 m.).

Dėvima ant krinolino balinė suknelė, pasiūta iš aukso spalvos taškuotos taftos, papuošta Šantiji nėriniais. Rankų darbo Šantiji nėrinių šalis (Prancūzija, 1867 m.).

















Dėvima ant krinolino balinė šilkinio muaro antique (antik) stiliaus suknelėsu tunika a la polonaise, puošta nėrinių aplikacijomis (Paryžius, 1868 m.).


















Vakarinė princesės fasono suknelė, pasiūta iš šilkinio brochet (brošė) audinio ir rudos taftos (Anglija, 1878 m.).

















Rytietiško stiliaus dryžuotas rudeninis drabužis dolmann (JAV, apie 1877). Juodos taftos sijonas su šleifu (Paryžius, Woth modelių namai, apie 1877). Žaismingos, kartu paslaptingos rankovėlės... Man šitie dolmann'ai žiauriai patiko.

















Rankomis siuvinėto persiško audinio žieminis apdaras dolmann su sijonu (replika) (Paryžius,1877 m.). Tas rankų darbo siuvinėjimas...
 
 Vakarinė suknelė, pasiūta iš šilkinio aksomo ir šilkinio muslino, papuošta tiulio aplikacijomis (Londonas, Kate Southern modelių namai, apie 1896 m.). Man šios aplikacijos primena vystančius kardelius, tikriausiai dėl to ir pati suknelė dvelkia liūdesiu ir atsisveikinimu...


Vakarinė suknelė, pasiūta iš šampano spalvos šilko, papuošta siuvinėtu muslinu ir marabu plunksnomis (Anglija, 1888 m.). Aš taip ir žinojau, kad marabu plunksnos tokiosšvelnios :))
 

Vietoj taško - dar pora prabangių, bet be galo subtilių, švelnių, moteriškų, paslaptingų, išdailintų modelių. Ilgesinga ir saldu.

Ženskij pol sovsem vozdušen i odietyj na golo.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą