2014 m. rugsėjo 17 d., trečiadienis

Stambulas: kur apsistoti ir kaip keliauti mieste

Atvykome Turkish airlines reisu iš Vilniaus į Ataturk oro uostą, jau buvo tamsu. Kelionei su lagaminais, aišku, patogiausia taksi, išėjus iš oro uosto jų pilna. Čia knibžda turkų, kurie saldžiais balsais siūlo pervežimo paslaugas, bet geriausia sėsti į geltonus taksi - tai valstybiniai, jie veža sąžiningiau ir pigiau.

BŪTINA turėti tikslų nakvynės vietos adresą ir telefoną. Mes turėjom adresą be namo, telefonas uždengtas antspaudu, tai nežinau kaip viskas būtų pasibaigę, jei ne mūsų kita bedrakeleivė, kuri atvyko anksčiau kitu reisu (pasiėmusi tikslų adresą ir telefoną, beje :) ir kol mūsų taksi klaidžiojo siauromis Sultanahmet gatvelėmis, ji jau bendravo su šeimininku. Galima sakyti, kad ji mus ir išgelbėjo, persiųsdama trūkstamus kontaktus.

Už taksi Ataturk-Sultanahmet (apie 20 km) sumokėjome 50 lirų, t.y. apie 60 Lt. Sakyčiau normaliai.

Nakvynę radome per booking.com. Tai vieno miegamojo ir vieno bendrojo kambario butas su maža virtuvėle, dviem dvivietėm ir viena vienviete lova, dviem tulikais ir vienu dušu. Ai, dar mažas vidinis kiemelis, kuriame gyveno balandžiai, katė Sandy, auksinės žuvytės dirbtiniame fontanėlyje iš bliūdo, mėgdavo vakaroti turkai iš šalia esančio ofiso ir mes. Vietos kiemelyje visiems užteko, pasisėdėjimai su kate ir balandžiais buvo smagūs, o su turkais - dar ir naudingi. Už penkias naktis visame šitame gėryje sumokėjome apie 280 Lt kiekviena.

Kitą kartą nakvynės paieškočiau ir per airbnb.com.

Kur apsistoti.
Pagrindinis kriterijus renkantis rajoną buvo - kuo labiau turkiška dvasia ir pėsčiomis pasiekiamos pagrindinės Stambulo vietos (Mėlynoji mečetė, Hagia Sofia, Grand Bazaar ir kt., tramvajus). Sultanahmet tam puikiai tinka. Čia yra ir Marmari jūros pakrantė su promenada, jei kartais dienos klajonių būtų per mažai.
Vis dėlto, važiuodama kitą kartą, aš ieškočiau vietos Sirkeci rajone, kuris atitinka visus aukščiau išvardintus kriterijus ir yra arčiau tramvajų linijų. Dar svarbiau, kad jame pilna užeigėlių ir gatvės maisto taškų, kur galima gauti tikro (ar tikresnio) turkiško maisto. Sultanahmet gi turistų nutryptas "prabangesnis" rajonas, čia išbandyti restoranėliai man paliko įspūdį labiau a la turkish, o sumokėdavom kaip "už gerą". Bet apie maistą atskirame įraše.
Mūsų gatvelė

Galata, Beyoglu, Taksim - irgi faini, turistų mėgiami, naujesni rajonai, bet į pagrindines vietas, senojo miesto širdį, iš čia reikėtų važiuoti tramvajumi (bent jau man).

Kaip keliauti mieste. Jei Stambule būsi keletą dienų, geriausia pirkti IstanbulCard, su kuria iki 5 žmonių gali važinėti beveik viskuo kas kruta: tramvajais, metro, tunelio traukinuku Taksime, plaukti garlaiviu ir pan. Negrąžinamas kortelės mokestis 8 TL, sutaupymas prasideda nuo pirmo važiavimo. Kuo daugiau kartų per dieną persėdi, tuo pervažiavimas pigesnis.
Kita alternatyva - žetonai. Vieno žetono kaina 4 TL, galioja vienam pervažiavimui (t.y. įlipimas-išlipimas). Palyginimui: vienas pervažiavimas su kortele kainuoja 2,5 TL ir nereikia kiekvieną kartą pirkinėti žetonų, tik norima suma laiku papildyti kortelę.
Tramvajų ir kito transporto schema labai aiški, važinėja dažnai, nauji ir tvarkingi - jokio streso.

Žemėlapius galima gauti informacijos taškuose arba Apps'uose, arba pradžiai parsisiųsti iš čia >>

Šios rekomendacijos yra subjektyvios, tik iš mano asmeninės patirties. Todėl jos nebūtinai tinka visiems :)

Dar bus: lankytinos vietos, kur valgyti, Princesių salos.

2 komentarai: